Yoga en reuma

Mensen met artrose zijn snel geneigd om minder te bewegen, omdat dit pijn doet of omdat ze bang zijn dat de pijn erger wordt. Terwijl bewegen er juist voor zorgt dat de spieren en pezen rondom de gewrichten sterker worden. Dit geeft ondersteuning en is een schokdemping voor de gewrichten, waardoor de pijn juist minder wordt. Dat yoga helpt tegen pijnklachten bij artrose, bleek ook uit een onderzoek aan de Universiteit van Montreal. Twee keer per week beoefenden 75 mensen met artrose en reumatoïde artritis yoga. Ze voelden zich daarna flexibeler en positiever. Wel raadden de onderzoekers aan om rustige vormen van yoga te beoefenen, zoals Hatha yoga en yin yoga.

Yoga zonder spierspanning

Bij yin yoga ga je niet van de ene yogahouding door in de andere yogahouding. De uitdaging zit hem juist in het ontspannen van je spieren. Om spierspanning te voorkomen, wordt er gebruikt gemaakt van verschillende attributen. Een deken als het matje te hard is, blokken van schuim waar je je lichaam op kunt laten rusten en een bolster. Dit is een groot langwerpig kussen die de houdingen helpt ondersteunen. Alles om zo comfortabel mogelijk in een houding te blijven voor drie tot vijf minuten.

Ontspanning

Bij yin yoga blijf je voor langere tijd in een bepaalde houding, omdat er dan genoeg tijd is om de spieren te ontspannen. Hierdoor wordt het bindweefsel langzaam verlengt en dat heeft weer een gunstig effect op de spieren. Ook geeft het je de tijd om extra op je ademhaling te letten en dus te ontspannen. De combinatie van ontspanning en het (voorzichtig) opzoeken van je grenzen, maakt het een geschikte sport voor mensen met artrose.

#bron https://gezondnu.nl/gezondheid/yin-yoga-tegen-pijnklachten-bij-artrose/