Wat is Yin yoga?

 • De houdingen in Yin yoga worden een aantal minuten aangehouden. De houdingen zijn passief, maar wel intensief.
 • Je bereikt diepere niveaus in de houding. Niveaus voorbij spieren zoals bindweefsel waardoor je meer flexibiliteit ontwikkelt. Het helpt om bijvoorbeeld het heupgebied en de rug te openen waardoor ook energetische blokkades kunnen worden opgeheven.
 • Yin yoga gaat heel erg over ZIJN in plaats van DOEN en dus leer je steeds beter om helemaal in het moment te zijn. Yin yoga is erg populair mede door haar meditatieve aspect. Eigenlijk beoefenen we de mindfulness tijdens de yoga. En met name tijdens de yin yoga.
 • Drie principes
 • Het gaat vooral over drie principes en door hiermee te oefenen tijdens de yoga lukt het je wellicht steeds beter om dit ook toe te passen in het dagelijks leven.
 • 1. (H)erkennen
 • Het gaat erom het lichaam te erkennen en te eren in waar het op dat moment is. Je hoeft jezelf dus niet in een houding te forceren en geen haast te hebben om dieper te komen. Als je lichaam het toestaat zak je dieper in de houding, als niet dan eer je het lichaam in wat het je nu te bieden heeft. Vervolgens voel en erken je waar in je lichaam je spanning voelt. Plaatsen in je lichaam die misschien lang geen aandacht hebben gekregen, die aandacht vragen en/of gespannen aanvoelen.
 • 2. Toestaan/toelaten
 • Het belangrijkste onderdeel van Yin yoga is ‘toestaan’ of ‘toelaten’ en accepteren. Acceptatie of toestaan is een noodzakelijke stap voor je iets kunt loslaten. In eerste instantie toelaten waar het lichaam toe in staat is in een houding, en in die houding dan rust en stilte vinden.
 • In elke houding is het belangrijk dat de levensenergie en je adem helemaal vrij kan blijven stromen. Wanneer je dieper in een houding zakt en de spanningen in het lichaam voelt en erkent sta je ze daarmee toe om zich te openen, om los te laten, om te ontspannen. Je staat toe wat er is in het moment.
 • 3. Ontspannen
 • En dan kun je ontspannen met alles wat er is. De houding is een inspanning op een passieve manier, dus zonder actieve inspanning en dat maakt het heus niet minder intensief, maar er is wel rust in plaats van iets te moeten doen. De adem helpt je dieper in een houding te komen en zwaartekracht doet de rest. Je wordt als het ware een getuige van wat ‘is’, zonder dat het hoeft te veranderen, zonder dat je iets hoeft te bereiken. In een houding vind je balans tussen Doen en Zijn, tussen ‘action‘ en ‘non-action’. In Yin yoga oefen je met loslaten en ontspannen in de inspanning. Je oefent in ‘berusting’. Je hoeft niets aan te trekken en niets af te stoten. Uit het verlangen, het willen, het doen. Alleen maar aanwezig zijn. Het gaat niet om het ‘verhaal’, om het hoe en waarom, het gaat alleen om gewaar zijn. Eren, accepteren en zeker niet forceren.


Easy yoga

Wat train je in de Easy yoga les?

 • Verbeterde Flexibiliteit en bewegingsbereik
 • Versterkt je spieren, pezen en gewrichten
 • Verbetert je lichaamshouding
 • Versterkt je botten
 • Helpt je ontspannen
 • Verbetert je bloedcirculatie
 • Verbetert je zuurstofopname.

1. Verbeterde Flexibiliteit en Bewegingsbereik: Stretchen helpt de flexibiliteit van je spieren, pezen en gewrichten te verbeteren. Door regelmatig te stretchen, vergroot je je bewegingsbereik, waardoor je vrijer en soepeler kunt bewegen tijdens dagelijkse activiteiten en bij het beoefenen van sporten.

2. Vermindering van Spierpijn en Stijfheid: Stretchen kan helpen bij het verminderen van spierpijn en stijfheid na het sporten of na een lange periode van inactiviteit. Door je spieren te stretchen, bevorder je de bloedcirculatie en verlicht je spanning, waardoor de kans op blessures en pijn wordt verminderd.

3. Preventie van Blessures: Een flexibel lichaam is minder vatbaar voor blessures. Door regelmatig te stretchen, verbeter je de elasticiteit van je spieren en pezen, waardoor ze minder snel overbelast raken of scheuren bij plotselinge bewegingen.

4. Verbeterde Houding: Veel mensen hebben last van een slechte houding als gevolg van langdurig zitten of andere sedentaire activiteiten. Stretchen kan helpen bij het verbeteren van de houding door strakke spieren los te maken en de spieren die verzwakt zijn door een slechte houding te versterken.

5. Stressvermindering: Stretchen kan ook helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning. Het uitvoeren van langzame en diepe stretchoefeningen kan een kalmerend effect hebben op zowel je lichaam als geest, waardoor je je meer ontspannen en verfrist voelt.

6. Verbeterde Circulatie: Door te stretchen, stimuleer je de bloedcirculatie naar de spieren en weefsels, wat kan helpen bij het afvoeren van afvalstoffen en het bevorderen van een gezonde celregeneratie.

7. Verbeterde Sportprestaties: Een flexibel lichaam kan je helpen om beter te presteren bij verschillende sporten en fysieke activiteiten. Een groter bewegingsbereik kan je helpen om krachtiger, efficiënter en met minder risico op blessures te bewegen.

De easy yoga lessen zijn iedere woensdag van 10:00u -11.10u in de oefenzaal Meander

Strippenkaarten of losse lessen mogelijk

Iedere Vrijdag 10.00u-11.10u yin yoga Dijckhuis Vierpolders

woensdag april 4 weken yogablok t/m eind april 2024 van 10.00-11.10. Yin/yang yoga. Art to life Brielle

Iedere woensdag( vanaf 15 mei 2024) Easy yoga 10.00u-11.10u De meander. Vlinderslag 3 Oostvoorne


‘t Dijckhuis Vierpolders


Yurt Tinte
Art to Life Brielle