Wat is Yin yoga?

De houdingen in Yin yoga worden een aantal minuten aangehouden. De houdingen zijn passief, maar wel intensief.

Je bereikt diepere niveaus in de houding. Niveaus voorbij spieren zoals bindweefsel waardoor je meer flexibiliteit ontwikkelt. Het helpt om bijvoorbeeld het heupgebied en de rug te openen waardoor ook energetische blokkades kunnen worden opgeheven.

Yin yoga gaat heel erg over ZIJN in plaats van DOEN en dus leer je steeds beter om helemaal in het moment te zijn. Yin yoga is erg populair mede door haar meditatieve aspect. Eigenlijk beoefenen we de mindfulness tijdens de yoga. En met name tijdens de yin yoga.

Drie principes

Het gaat vooral over drie principes en door hiermee te oefenen tijdens de yoga lukt het je wellicht steeds beter om dit ook toe te passen in het dagelijks leven.

1. (H)erkennen

Het gaat erom het lichaam te erkennen en te eren in waar het op dat moment is. Je hoeft jezelf dus niet in een houding te forceren en geen haast te hebben om dieper te komen. Als je lichaam het toestaat zak je dieper in de houding, als niet dan eer je het lichaam in wat het je nu te bieden heeft. Vervolgens voel en erken je waar in je lichaam je spanning voelt. Plaatsen in je lichaam die misschien lang geen aandacht hebben gekregen, die aandacht vragen en/of gespannen aanvoelen.

2. Toestaan/toelaten

Het belangrijkste onderdeel van Yin yoga is ‘toestaan’ of ‘toelaten’ en accepteren. Acceptatie of toestaan is een noodzakelijke stap voor je iets kunt loslaten. In eerste instantie toelaten waar het lichaam toe in staat is in een houding, en in die houding dan rust en stilte vinden.

In elke houding is het belangrijk dat de levensenergie en je adem helemaal vrij kan blijven stromen. Wanneer je dieper in een houding zakt en de spanningen in het lichaam voelt en erkent sta je ze daarmee toe om zich te openen, om los te laten, om te ontspannen. Je staat toe wat er is in het moment.

3. Ontspannen

En dan kun je ontspannen met alles wat er is. De houding is een inspanning op een passieve manier, dus zonder actieve inspanning en dat maakt het heus niet minder intensief, maar er is wel rust in plaats van iets te moeten doen.

De adem helpt je dieper in een houding te komen en zwaartekracht doet de rest. Je wordt als het ware een getuige van wat ‘is’, zonder dat het hoeft te veranderen, zonder dat je iets hoeft te bereiken. In een houding vind je balans tussen Doen en Zijn, tussen ‘action‘ en ‘non-action’. In Yin yoga oefen je met loslaten en ontspannen in de inspanning. Je oefent in ‘berusting’. Je hoeft niets aan te trekken en niets af te stoten. Uit het verlangen, het willen, het doen. Alleen maar aanwezig zijn. Het gaat niet om het ‘verhaal’, om het hoe en waarom, het gaat alleen om gewaar zijn. Eren, accepteren en zeker niet forceren.

Yin/yang yoga 4 weken blok Art of life.

Tijdens de Yin/Yang yogalessen worden in het eerste gedeelte van de les een aantal houdingen beoefend om fysieke kracht op te bouwen zoals zonnegroeten en een aantal staande houdingen zijn een vast repertoire.

In het 2e gedeelte zullen een aantal yin yogahoudingen worden beoefend om het bindweefsel te stimuleren en spanning los te laten in het lijf.

Mocht je interesse hebben dan laat het zsm weten door je hier aan te melden want er is een minimum van 8 deelnemers nodig om deze lessen op te starten.

De lessen zijn laagdrempelig en geschikt voor beginners en gevorderden.

Draag warme comfortabele kleding in laagjes met dikke sokken. yogamatten, dekens kussens zijn aanwezig.

Nieuw yogablok : 6, 13, 20, 27 Maart

tarief: €50,- 4 weekse lessen

aanmelden via ons online rooster aanmeldsysteem op deze website.

Bij 8 deelnemers gaat dit yogablok van start.

adres: Maarland 10 NZ Brielle
Meld bij de docente eventuele blessures. Bij twijfel neem contact op met uw specialist.


Aanbod:

  • Iedere vrijdag van 10.00u – 11.10u Yin yoga. T Dijckhuis. Vierpolders
  • woensdag 6 maart t/m 27 maart 4 weken yogablok van 10.00-11.10. Yin/yang yoga. Art to life Brielle

‘t Dijckhuis Vierpolders


Yurt Tinte
Art to Life Brielle


Persoonlijke tips van Daniëlle

“Yogi Tea ‘classic‘ vind ik persoonlijk het lekkerst. Deze schenken we meestal ook bij de afsluiting van de groepslessen. verkrijgbaar o.a bij de reformwinkel ‘de Vlierstee’ in Vierpolders.

Op Spotify staat een van mijn favoriete playlist: “ Yin-class Yogaflow Brielle“ en : ‘yogaflow easy flow1″. Yin yoga is echt het allerfijnste te beoefenen op een wollen yogamat. Het is warm en zacht en zo kom je makkelijker in een diepere ontspanning terecht. Ook een oogkussentje kan je helpen om je aandacht meer naar binnen te richten tijdens de Savasana

Kom gerust eens een yogales bij ons proberen en kom zelf ervaren wat het voor je doet. Je bent van harte welkom op een van de locaties.