Wat is Yin yoga?

De houdingen in Yin Yoga worden een aantal minuten, aangehouden. De houdingen zijn passief, maar wel intensief. Je bereikt diepere niveaus in de houding en dus in je lichaam. Niveaus voorbij de spieren, zoals het bindweefsel, waardoor je meer flexibiliteit ontwikkelt. Het helpt om bijvoorbeeld het heupgebied en de rug te openen waardoor energetische blokkades worden opgeheven. Yin yoga gaat heel erg over ZIJN (in plaats van DOEN) en dus leert je steeds beter om helemaal in het moment te zijn. Daarnaast werkt Yin yoga heel meditatief.

Het gaat vooral gaat over drie principes, en door hiermee te oefenen tijdens de yoga lukt het je wellicht steeds beter om dit ook toe te passen in het dagelijks leven.

1. (H)erkennen

Het gaat erom het lichaam te erkennen en te eren in waar het op dat moment is. Je hoeft jezelf dus niet in een houding te forceren en geen haast te hebben om dieper te komen. Als je lichaam het toestaat zak je dieper in de houding, als niet dan eer je het lichaam in wat het je nu te bieden heeft. Vervolgens voel en erken je waar in je lichaam je spanning voelt. Plaatsen in je lichaam die misschien lang geen aandacht hebben gekregen, die aandacht vragen en/of gespannen aanvoelen.

2. Toestaan/toelaten

Het belangrijkste onderdeel van Yin yoga is ‘toestaan’ of ‘toelaten’ en accepteren. Acceptatie of toestaan is een noodzakelijke stap voor je iets kunt loslaten. In eerste instantie toelaten waar het lichaam toe in staat is in een houding, en in die houding dan rust en stilte vinden. In elke houding is het belangrijk dat de levensenergie en je adem helemaal vrij kan blijven stromen. Wanneer je dieper in een houding zakt en de spanningen in het lichaam voelt en erkent sta je ze daarmee toe om zich te openen, om los te laten, om te ontspannen. Je staat toe wat er is in het moment.

3. Ontspannen

En dan kun je ontspannen met alles wat er is. De houding is een inspanning op een passieve manier, dus zonder actieve inspanning (dat maakt het heus niet minder intensief, maar er is wel rust in plaats van iets te moeten doen). De adem helpt je dieper in een houding te komen en zwaartekracht doet de rest. Je wordt als het ware een getuige van wat ‘is’, zonder dat het hoeft te veranderen, zonder dat je iets hoeft te bereiken. In een houding vind je balans tussen Doen en Zijn, tussen ‘action‘ en ‘non-action’. In Yin yoga oefen je met loslaten en ontspannen in de inspanning. Je oefent in ‘berusting’. Je hoeft niets aan te trekken en niets af te stoten. Uit het verlangen, het willen, het doen. Alleen maar aanwezig zijn. Het gaat niet om het ‘verhaal’, om het hoe en waarom, het gaat alleen om gewaar zijn. Eren, accepteren en zeker niet forceren.

Draag warme comfortabele kleding met dikke sokken. Neem een extra deken mee en/of kussentje.

Yin Yoga laat je voelen dat je actief kunt zijn en tegelijk uit kunt rusten in het Zijn.

Yogaflow Brielle Danielle Niesten

Wat is Hatha yoga?

HATHA YOGA

Hatha Yoga is een klassieke vorm van yoga die bestaat uit een systeem van oefeningen om beheersing te verkrijgen over de geest en het lichaam. Het is een fysieke yogavariant die voor het grootste deel bestaat uit het uitvoeren van diverse lichaamshoudingen (asana’s) en ademhalingstechnieken. 

Wat is de oorsprong van Hatha Yoga?

Hatha Yoga is de oudste vorm van yoga. In vroeger tijden werd yoga alleen beoefend door monniken, die het gebruikten als milde oefeningen, waarmee ze hun lichaam gezond konden houden en ter voorbereiding op de vele uren meditatie. Later werd yoga steeds populairder en werden er meer yogahoudingen ontwikkeld. De focus verschoof van meditatie naar:

  • fysieke ontwikkeling
  • spierkracht
  • flexibiliteit

Toen Hatha Yoga naar het Westen kwam, kon iedereen profiteren van de voordelen van deze yoga. Ook is Hatha Yoga hierdoor de basis van veel van de bekende nieuwere yogavormen zoals Power Yoga, Iyengar, Ashtanga yoga en Vinyasa Yoga.

Wat doet Hatha Yoga met je lichaam?

Tijdens de les wisselen dynamische en verstilde houdingen elkaar af. Hatha Yoga brengt innerlijke rust, ontspanning, vermindert de stress en geeft meer energie. Een zachte en dynamische yogales, waarbij er verschillende houdingen worden afgewisseld met vloeiende bewegingen en soms navoelen. Het regelmatig volgen van een yoga les helpt je te onthaasten en vermindert stress.

Ontspanning en meditatie vormen een belangrijke afronding van de les, het brengt je beter in contact met je zelfbewustzijn om zo evenwichtiger en beter in balans in het leven te staan. We sluiten af met een kopje thee. 

Perfecte tegenhanger voor yin lessen

Hatha yoga is een perfecte tegenhanger voor Yin yoga. Hierdoor een optimale combi voor jouw wekelijkse practice.

Meld bij de docente eventuele blessures. Bij twijfel neem contact op met uw specialist

Yoga groepslessen aanbod ’t Dijckhuis.

  • Iedere vrijdag van 10.00u – 11.10u Yin yoga
  • Iedere zondag van 10.00u -11.00u Hatha yoga (van 8 januari t/m 16 april 2023)
  • Hatha yoga 7 weekse. zondag van 10.00u – 11.00u. (14 mei t/m 2 juli 2023)

Persoonlijke vind ik de yogi Tea ‘classic‘ het lekkerste. Deze schenken we meestal ook bij de afsluiting van de lessen.Deze is o.a verkrijgbaar bij de reformwinkel ‘de Vlierstee’ in Vierpolders. Op Spotify staat een van mijn favoriete playlist voor de Yin genaamd: Yin-class Yogaflow Brielle. Yin yoga is echt het allerfijnste te beoefenen op een wollen yoga mat. Het voelt lekker warm en zacht en kom je makkelijker in een diepere ontspanning terecht. Ook een oogkussentje kan je helpen om je aandacht meer naar binnen te richten tijdens de Savasana.
Bij Hatha yoga oefen je op blote voeten op een antislip mat omdat je veel staande houdingen beoefend en zo een betere grip houd. Je draagt laagjes comfortabele (sport) kleding. Neem lekkere dikke sokken mee voor de eindontspanning. Favoriete playlist op Spotify : Hatha-class Yogaflow Brielle.

Kom gerust eens een yogales bij ons proberen. Je bent van harte welkom!