Wij zijn Danielle Niesten en Mandy Nederlof. Onze passie is Yin-Yoga en willen graag onze kennis door middel van een mooieworkshop aan jullie overbrengen. 

Energetische herfst

 
Goodbye summer, hello Herfst!
We zitten nu in de energetische herfst. Voor mij was dit vroeger emotioneel een wat mindere periode. Ik denk dat dit kwam omdat ik afscheid moest gaan nemen van de zomer waar ik zo dol op was. Vakantiesfeer, de warmte, de ontspannende loomheid, de  actie en de lange zwoele zomeravonden allemaal voorbij…

De herfst, was voor mij een voorbode voor wat komen gaat. De winter. ‘he bah, we gaan weer de kou en donker in’ zei ik vaak met een moeilijk gezicht en dat meende ik ook echt. Voor mij voelde dit niet echt fijn want ik had het vaak koud en voelde me daardoor niet energiek genoeg om me goed warm te kunnen houden. Moeheid, futloosheid als gevolg. Nu weet ik wel beter.

Ik kleedde me niet genoeg warm aan, at geen voeding die me ook van binnen goed warm hield waardoor ik ook minder ging bewegen. Dus logisch dat ik het koud had en geen energie om te bewegen. Ook in het stukje ‘afscheid nemen’ zit iets interessants. Loslaten.. In de herfst gaan de bomen hun bladeren loslaten. En letterlijk loslaten is vaak iets wat voor vele onveilig voelt. Maar nu zie ik dat anders.. Ik zie het als ruimte maken voor wat nieuws! Ik heb nu geleerd dat alles z’n cyclus heeft.. 

De bomen in het bos laten hun bladeren los. Van fris groen, worden ze geel en bruin met hier en daar wat rood. Een prachtige compositie, jammer dat de boom ze loslaat. Maar het loslaten is niet voor niets. Loslaten is niet hetzelfde als vergeten. De boom laat haar blad vallen, dat ligt als een deken op de natte grond. Door de regen verteert het blad en transformeert in voeding. Voeding voor de boom waar ze vanaf viel. Ook de zaden zijn gevallen, deze zullen in het voorjaar weer ontkiemen. Maar eerst is er een tijd van rust.
 
Onze eigen herfst
Zo is het ook in ons eigen leven. We mogen terugkijken op het afgelopen jaar. Wat kunnen we loslaten? Waar kunnen we afscheid van nemen, zonder het te hoeven vergeten? Wat laten we even rusten, zodat het straks in de lente kan gaan ontkiemen? De herfst is een voorbereiding op de winter. Een tijd van reflecteren. Leren van wat goed is gegaan en afscheid nemen van wat we niet meer nodig hebben. Zodat we straks met een gerust hart kunnen rusten in de winter. Want rust, dat hebben we ook nodig. En als je nog vol zorgen zit, is het lastig rusten. 

We leven het meeste in balans, wanneer we meebewegen met de cycli van de natuur. Ons bioritme is daar namelijk op afgestemd. Denk bijvoorbeeld aan de cyclus van een dag, of die van een seizoen. Vrouwen hebben ook een maandelijkse cyclus en deze staat idealiter gelijk aan de cyclus van de maan. 

Bij de overgang van de zomer naar de herfst gaan we van een periode die heel yang is (alles is veel, groot, kleurrijk, warm etc) geleidelijk naar een periode die wat meer yin is (meer naar binnengekeerd, rustig, observerend). Dit zie je in de natuur, en voel je vaak ook zelf: je hebt meer de behoefte om binnen te zijn, wat meer rust te pakken en te reflecteren op de periode die achter je ligt.
Yin yoga kan je heel goed helpen bij een overgang van het ene naar het andere seizoen, zeker als het seizoen wat meer yin wordt, zoals nu van de zomer naar de herfst.
 Long- en Dikke Darm-meridiaanVolgens de Traditionele Chinese Geneeskunde staan op dit moment de meridianen van de Long en Dikke Darm centraal. Het grote overkoepelde thema van deze meridianen is ‘tot je nemen’ (inademen) en ‘afscheiden/loslaten’: Van gedachtes, patronen, maar ook fysiek van je ontlasting of bijvoorbeeld bij geboorte (daarom mag je bepaalde punten van de Dikke Darm meridiaan absoluut niet stimuleren tijdens de zwangerschap).
 LoslatenIn deze periode is het fijn om extra te focussen op het proces van tot je nemen en loslaten. Om in te ademen en tot je te nemen wat je nodig hebt en wat je helpt, en uit te ademen en los te laten wat je niet (meer) nodig hebt en wat je niet (meer) dient. Loslaten betekent ook dat je accepteert hoe dingen soms gaan en flexibel genoeg bent om je aan te passen aan nieuwe situaties. Go with the flow :-).
Yin Yoga is een hele mooie manier om te oefenen met loslaten. Om te observeren, naar binnen te keren, en vervolgens niet meteen in actie te komen maar alleen maar ‘zijn’ met dat wat er is op dat moment is.

Wil je zelf een XL Yin yoga sessie doen die helemaal is afgestemd op de herfst? kom dan naar onze Yin yoga Herfst workshop in T Dijckhuis op Zondag 14 November. Hier gaan we je meer informeren over het thema ‘yin yoga in de Herfst’ en een extra lange ontspannende Yin yogales afgestemd op het herfstseizoen.
Ook zijn we zeer verheugd tover feit dat  acupuncturist Wendy van Veer aanwezig zal zijn bij deze workshop om een stukje informatie delen en eventuele vragen beantwoorden m.b.t meridianen en de qi energie. Zij is eigenaresse van praktijk Lotus Wellness, Praktijk voor Acupunctuur en Oosterse Geneeswijzen te Hellevoetsluis.

Deze workshop geeft je een kans om dichter bij jezelf te komen. Wat jou niet meer dient los te laten. Je gezondheid een boost te geven op een ontspannen en zachte manier.

Zondag 14 November

van 13:00u t/m 16.00u 

prijs: € 34,95 

adres: T dijckhuis

Dijckpotingen 10. Vierpolders

tips:

Neem je yoga mat mee en trek comfortabele kleding aan en lekker dikke sokken. (Laat ons ff weten of je een mat wilt lenen die middag ) Pen en papier voor eventuele aantekeningen.

Aanbevolen artikelen